Síndromes de Sensibllitat Central (SSC) agrupen símptomes com dolor, cansament, insomni, desànim i dificultat per concentrar-se. Malalties com la Fibromiàlgia (FM), el Síndrome de Fatiga Crònica (SFC), la Sensibilitat Química Múltiple (SQM), la Electrosensibilitat o hipersensibilitat a les ones electromagnètiques entre d’altres, constitueixen aquest Síndrome que tot i tenir orígens diferents comparteixen alguns dels símptomes ja anomenats. S’observa una major prevalència entre les dones i pel fet de presentar símptomes molt variables i inespecífics fa que no se la tingui en la consideració que es mereix ni per part dels familiars ni de la classe mèdica.
S’ha corroborat mitjançant tècniques de neuroimatge que les persones que pateixen aquest Síndrome presenten ampliada la zona de recepció del dolor en el cervell el que explicaria l’elevada Sensibilitat Central que presenten aquests pacients. A la vegada, aquestes patologies, como totes les malalties cròniques, activen processos inflamatoris que per l’acció de citoquines proinflamatòries explicarien el dolor com un dels principals símptomes promovent també una disminució en els nivells de certs receptors cerebrals de serotonina, noradrenalina i dopamina que conduirien a les depressions secundàries de la malaltia. En la mateixa mesura, els quadres de depressió poden generar també dolor en sí mateixos.
L’orígen del Síndrome de Sensibllitat Central (SSC) és multifactorial i pot anar des de tenir una predisposició genètica, a haver patit traumes físics i/o psicològics, trastorns del son, un stress continuat, antecedents de processos infecciosos que han pogut comprometre al Sistema Immunitari(epstein barr virus i citomegalovirus responsables de la mononucleosi, parvovirus B19, virus de la hepatitis…), disbiosi intestinal crònica, etc.
El tractament més utilitzat fins ara i amb resultats poc encoratjadors són els analgèsics i els antidepressius.
LA MICROIMMUNOTERÀPIA
La Microimmunoteràpia és un mètode terapèutic que té com a objectiu principal mantenir o restaurar l’equilibri immunitari mitjançant l’administració a dosis molt baixes, infinitesimals, de molècules pròpies del Sistema Immunitari, les quals s’obtenen aplicant el mètode homeopàtic de dilució i dinamització. El fet de que les dosis administrades siguin molt aproximades a les concentracions en les que aquestes substàncies actuen en l’organisme fa que els efectes secundaris siguin inexistents.
La Microimmunoteràpia permet tractar qualsevol procés o malaltia relacionada amb el Sistema Immunitari i en concret, en les malalties del Síndrome de Sensibilitat Central, modular les citoquines proinflamatòries que intervenen en les vies del dolor permetent regular el procés neuroinflamatori que es produeix i per tant, millorar-ne tant el dolor com molts dels altres símptomes presents. Finalment, destacar que la Microimmunoteràpia actua sempre d’una manera fisiològica i sense efectes secundaris.
Dra. Anna Camps
Metgessa homeòpata
Màster en Immunologia (UB-UAB)
Los Síndromes de Sensibllitat Central (SSC) agrupan síntomas como dolor, cansancio, insomnio, desánimo y dificultad para concentrarse. Enfermedades como la Fibromialgia (FM), el Síndrome de Fatiga Crónica (SFC), la Sensibilidad Química Múltiple (SQM), la electrosensibilidad o hipersensibilidad a las ondas electromagnéticas entre otros, constituyen este Síndrome que a pesar de tener orígenes diferentes comparten algunos de los síntomas ya nombrados. Se observa una mayor prevalencia entre las mujeres y por el hecho de presentar síntomas muy variables e inespecíficos hace que no se la tenga en la consideración que se merece ni por parte de los familiares ni de la clase médica.
Se ha corroborado mediante técnicas de neuroimagen que las personas que sufren este síndrome presentan ampliada la zona de recepción del dolor en el cerebro lo que explicaría la elevada Sensibilidad Central que presentan estos pacientes. A la vez, estas patologías, como todas las enfermedades crónicas, activan procesos inflamatorios que por la acción de citoquinas proinflamatorias explicarían el dolor como uno de los principales síntomas promoviendo también una disminución en los niveles de ciertos receptores cerebrales de serotonina, noradrenalina y dopamina que conducirían a las depresiones secundarias de la enfermedad. En la misma medida, los cuadros de depresión pueden generar también dolor en sí mismos.
El origen del Síndrome es multifactorial y puede ir desde tener una predisposición genética, a haber sufrido traumas físicos y / o psicológicos, trastornos del sueño, un estrés continuado, antecedentes de procesos infecciosos que han podido comprometer el sistema inmunitario (Epstein barr virus y citomegalovirus responsables de la mononucleosis, parvovirus B19, virus de la hepatitis …), disbiosis intestinal crónica, etc.
El tratamiento más utilizado hasta ahora y con resultados poco alentadores son los analgésicos y los antidepresivos.
LA MICROIMMUNOTERAPIA
La Microimmunoterapia es un método terapéutico que tiene como objetivo principal mantener o restaurar el equilibrio inmunitario mediante la administración a dosis muy bajas, infinitesimales, de moléculas propias del sistema inmunitario, las cuales se obtienen aplicando el método homeopático de dilución y dinamización . El hecho de que las dosis administradas sean muy aproximadas a las concentraciones en las que estas sustancias actúan en el organismo hace que los efectos secundarios sean inexistentes.
La Microimmunoterapia permite tratar cualquier proceso o enfermedad relacionada con el sistema inmunitario y en concreto, en las enfermedades del Síndrome de Sensibilidad Central, modular las citoquinas proinflamatorias que intervienen en las vías del dolor permite regular el proceso neuroinflamatori que se produce y por tanto, mejorar -ne tanto el dolor como muchos de los otros síntomas presentes. Finalmente, destacar que la Microimmunoterapia actúa siempre de una manera fisiológica y sin efectos secundarios.
Dra. Anna Camps
Médico homeópata
Master en Inmunología (UB-UAB)