Microbiota i salut intestinalEls éssers humans naixem axènics (sense bactèries) i som colonitzats en el moment del naixement. La naturalesa de la microbiota (composició de microorganismes) intestinal depèn de diversos factors com l’entorn bacterià en el moment de néixer, el tipus de part, la microbiota anal i vaginal de la mare, l’alimentació, l’edat gestacional del naixement, l’antibioteràpia, també de si la lactància és materna o artificial i la diversificació alimentària. Aquestes circumstàncies defineixen el nínxol ecològic per a tota la vida, tot i que hi haurà canvis en la composició de la microbiota intestinal en les diferents etapes de la vida.

Hi ha circumstàncies que poden alterar aquesta microbiota i produir una inflamació de la mucosa intestinal com poden ser una alimentació desordenada, la presa d’antibiòtics, la contaminació ambiental o mals hàbits, com el consum de tabac o alcohol. Les conseqüències seran, una disminució de la capacitat d’absorció de nutrients, aparició d’intoleràncies digestives (a la lactosa, al blat, al gluten…) i l’aparició de símptomes digestius, com gasos, dolor abdominal i restrenyiment o diarrees, a part de símptomes generals com poden ser migranyes, dermatitis, alteracions immunològiques, del sistema nerviós, etc. L’estudi quantitatiu i qualitatiu de la microbiota (anàlisi de femtes) permet diagnosticar, individual i específicament la presència de disbiosis (alteració qualitativa i/o quantitativa de la microbiota), així com quantificar les repercussions que aquest desequilibri té sobre la integritat de la mucosa, el sistema immunitari i els processos metabòlics.

Un tractament totalment individualitzat amb probiòtics, homeopatia i algunes recomanacions dietètiques permetrà regenerar la mucosa intestinal i restablir l’equilibri de la microbiota intestinal o el que és el mateix, recuperar la Salut Intestinal.

Dra. Anna Camps
Metgessa homeòpata
Màster en Immunologia (UB-UAB)

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt