Microbiota i salut intestinal. Els éssers humans naixem axènics (sense bactèries) i som colonitzats en el moment del naixement. La naturalesa de la microbiota (composició de microorganismes) intestinal depèn de diversos factors com l’entorn bacterià en el moment de néixer, el tipus de part, la microbiota anal i vaginal de la mare, l’alimentació, l’edat gestacional del naixement, l’antibioteràpia, també de si la lactància és materna o artificial i la diversificació alimentària. Aquestes circumstàncies defineixen el nínxol ecològic per a tota la vida, tot i que hi haurà canvis en la composició de la microbiota intestinal en les diferents etapes de la vida.
Hi ha circumstàncies que poden alterar aquesta microbiota i produir una inflamació de la mucosa intestinal com poden ser una alimentació desordenada, la presa d’antibiòtics, la contaminació ambiental o mals hàbits, com el consum de tabac o alcohol. Les conseqüències seran, una disminució de la capacitat d’absorció de nutrients, aparició d’intoleràncies digestives (a la lactosa, al blat, al gluten…) i l’aparició de símptomes digestius, com gasos, dolor abdominal i restrenyiment o diarrees, a part de símptomes generals com poden ser migranyes, dermatitis, alteracions immunològiques, del sistema nerviós, etc. L’estudi quantitatiu i qualitatiu de la microbiota (anàlisi de femtes) permet diagnosticar, individual i específicament la presència de disbiosis (alteració qualitativa i/o quantitativa de la microbiota), així com quantificar les repercussions que aquest desequilibri té sobre la integritat de la mucosa, el sistema immunitari i els processos metabòlics.
Un tractament totalment individualitzat amb probiòtics, homeopatia i algunes recomanacions dietètiques permetrà regenerar la mucosa intestinal i restablir l’equilibri de la microbiota intestinal o el que és el mateix, recuperar la Salut Intestinal.
Dra. Anna Camps
Metgessa homeòpata
Màster en Immunologia (UB-UAB)
Los seres humanos nacemos axénicos (sin bacterias) y somos colonizados en el momento del nacimiento. La naturaleza de la microbiota (composición de microorganismos) intestinal depende de varios factores como el entorno bacteriano en el momento de nacer, el tipo de parto, la microbiota anal y vaginal de la madre, la alimentación, la edad gestacional del nacimiento, la antibioterapia, también de si la lactancia es materna o artificial y la diversificación alimentaria. Estas circunstancias definen el nicho ecológico para toda la vida, aunque habrá cambios en la composición de la microbiota intestinal en las diferentes etapas de la vida.
Hay circunstancias que pueden alterar esta microbiota y producir una inflamación de la mucosa intestinal como pueden ser una alimentación desordenada, la toma de antibióticos, la contaminación ambiental o malos hábitos, como el consumo de tabaco o alcohol. Las consecuencias serán, una disminución de la capacidad de absorción de nutrientes, aparición de intolerancias digestivas (a la lactosa, el trigo, el gluten …) y la aparición de síntomas digestivos, como gases, dolor abdominal y estreñimiento o diarreas, aparte de síntomas generales como pueden ser migrañas, dermatitis, alteraciones inmunológicas, del sistema nervioso, etc. El estudio cuantitativo y cualitativo de la microbiota (análisis de heces) permite diagnosticar, individual y específicamente la presencia de disbiosis (alteración cualitativa y / o cuantitativa de la microbiota), así como cuantificar las repercusiones que este desequilibrio tiene sobre la integridad de la mucosa, el sistema inmunitario y los procesos metabólicos.
Un tratamiento totalmente individualizado con probióticos, homeopatía y algunas recomendaciones dietéticas permitirá regenerar la mucosa intestinal y restablecer el equilibrio de la microbiota intestinal o lo que es lo mismo, recuperar la salud intestinal.
Dra. Anna Camps
Médico homeópata
Master en Inmunología (UB-UAB)
Buenas tardes, cuáles probióticos recomienda ud. Por favor