Importància de la microcirculació

IMPORTÀNCIA DE LA MICROCIRCULACIÓ

Es molt important mantenir un flux sanguini sense pertorbacions pel manteniment de la nostra salut. Si la microcirculació no funciona de forma fiable en un lloc, l’intercanvi de substàncies entre la sang i els teixits es veu afectada en aquell punt. Això significa que les cèl.lules circumdants poden no estar adequadament proveïdes amb oxigen i nutrients i que els productes metabòlics i de degradació no s’eliminen adequadament. Això perjudica la funció i el rendiment de les cèl.lules del cos afectades y dels sistemes orgànics formats per les cèl.lules. Es pot dir, per tant, que l’estat funcional d’un sistema orgànic ve determinat en gran mesura per l’estat funcional de la seva microcirculació.

EFECTES D’UNA MICROCIRCULACIÓ ALTERADA

Els canvis són lents i sovint passen desapercebuts durant molt temps. Al principi la persona pot sentir-se dèbil i amb menys energia ja que a les cèl.lules els hi manca l’energia necessària. Els músculs es regeneren pitjor després de l’esforç físic, el sistema immunitari està debilitat i, a conseqüència, la susceptibilitat a certes malalties augmenta i els processos de curació disminueixen.

A manera de resum:

-La manca persistent d’energia en les cèl.lules condueix a un debilitament del rendiment físic i mental general.

-El Sistema Immunitari està debilitat, pel que augmenta la susceptibilitat a les infeccions.

-Depenent del teixit afectat, pot haver-hi limitacions en la funció dels òrgans i trastorns crònics dels òrgans amb malalties secundàries addicionals.

-En malalties preexistents augmenta el perill d’un empitjorament del seu desenvolupament.

-Els processos regeneratius i curatius s’alenteixen.

-El límit de carga per a qualsevol forma d’ estrès disminueix. L’ estrès pot tenir un impacte negatiu més ràpid en la nostra salut física i mental.

MESURES PER MILLORAR LA SALUT VASCULAR

Estimular la microcirculació alterada és una cosa però igual de important és contrarestar les causes de la pertorbació. A més a més del tractament de les malalties subjacents (per exemple, diabetes mellitus, hipertensió arterial, augment del colesterol), els pacients s’han de repensar el seu estil de vida i els seus hàbits alimentaris i eliminar en la mesura que sigui possible les influències nocives. Això inclou evitar fumar i, si és necessari, reduir l’excés de pes. Les persones que s’alimenten de manera equilibrada, fan exercici regularment i tracten de reduir el estrès, contribueixen en gran mesura a la protecció dels seus vasos sanguinis i a l’èxit general del tractament.

MiLLORA DE LA MICROCIRCULACIÓ

La influència de la microcirculació sobre les malalties descrites i algunes altres suggereix un enfoc terapèutic: l’ estimulació dirigida de la microcirculació amb la finalitat d’ augmentar la circulació sanguínia en els vasos sanguinis més petits i així millorar l’ intercanvi de substàncies entre la sang i les cèl.lules.

El flux sanguini en els vasos sanguinis més grans pot ser parcialment regulat per medicaments, que influeixen en la dilatació i constricció dels vasos a través d’estímuls nerviosos i senyals químiques. Els microvasos en canvi, no tenen receptors per rebre aquestes senyals. Per tant, els moviments periòdics de la paret vascular de les arterioles de petit calibre no es poden controlar amb medicaments però poden ser estimulats per estímuls mecànics locals amb l’ajuda de la teràpia físico vascular.